7 صبح الی 7 بعدازظهر روزهای غیر تعطیل
7 صبح الی 6 بعدازظهر روزهای پنجشنبه

Alpha Feto

  • بررسی اجمالی:

    غربالگری قبل از تولد برای نقص لوله عصبی باز(NTD) نکات مورد توجه این آزمایش یک سنجش غربالگری برای شناسایی خانم های بارداری است که ممکن است خطر ابتلا جنین به نقص لوله عصبی (NTD) را داشته باشند. نتیجه غربالگری مثبت نشان می دهد که مضرب آلفا-فتوپروتئین محاسبه شده از میانه 2.50 یا بیشتر می تواند نشان دهنده افزایش خطر NTD باشد. یک نتیجه غربالگری مثبت تشخیص قطعی یک NTD را استنباط نمی کند، اما نشان می دهد که ارزیابی های بیشتر باید در نظر گرفته شود. .

     

  • روش انجام آزمایش:

    CLIA(chemiluminescent immunoassay)

  • نام آزمایش:

    (MAFP1 Maternal)Alpha FetoProtein

  • نام های مستعار:

    AFP Maternal Screening

    AFP Neural Tube Defects

    Maternal Screening, AFP Single Marker

  • اطلاعات بالینی و تفسیری :

    آلفا فتوپروتئین (AFP) یک پروتئین جنینی است که ابتدا در کیسه زرده و کبد جنین تولید می شود. مقدار کمی نیز توسط دستگاه گوارش تولید می شود. در پایان سه ماهه اول، تقریباً تمام AFP توسط کبد جنین تولید می شود. غلظت AFP در سرم جنین بین 10 تا 13 هفته به اوج خود می رسد. AFP جنین در سراسر سد جفت به گردش خون مادر منتشر می شود. مقدار کمی نیز از حفره آمنیوتیک منتقل می شود.

    غلظت AFP در سرم مادر در طول بارداری افزایش می یابد، از سطح غیر بارداری 0.2 نانوگرم در میلی لیتر تا حدود 250 نانوگرم در میلی لیتر در هفته 32 بارداری افزایش می یابد. اگر جنین نقص لوله عصبی باز (NTD) داشته باشد، تصور می‌شود که AFP مستقیماً به مایع آمنیوتیک نشت می‌کند و باعث غلظت بالای غیرمنتظره AFP می‌شود. متعاقباً، AFP به گردش خون مادر می رسد و سطح سرمی را افزایش می دهد. سایر ناهنجاری‌های جنینی مانند امفالوسل، گاستروشیز، بیماری مادرزادی کلیه، آترزی مری، و سایر موقعیت‌های ناراحتی جنین (مانند تهدید به سقط جنین و مرگ جنین) نیز ممکن است منجر به افزایش AFP سرم مادر شود. افزایش غلظت AFP سرم مادر هم چنین ممکن است در حاملگی های چند قلویی و در حاملگی های تک قلو که سن حاملگی در آنها نادیده گرفته شده است، دیده شود.

    غلظت پایین تر AFP سرم مادر با افزایش خطر ابتلا به بیماری های ژنتیکی مانند تریزومی 21 (سندرم داون) و تریزومی 18 (سندرم ادواردز) مرتبط است. خطرات این اختلالات تنها با استفاده از غربالگری نشانگرهای چندگانه (QUAD1 / Quad Screen [سه ماهه دوم] سرم مادر) ارائه می شود. اندازه‌گیری مقادیر AFP سرم مادر یک ابزار استاندارد است که در مراقبت‌های مامایی برای شناسایی بارداری‌هایی که ممکن است خطر ابتلا به NTD را افزایش دهند، استفاده می‌شود. غربالگری با اندازه گیری AFP در سرم مادر و مقایسه این مقدار با مقدار AFP میانه در یک جمعیت سالم انجام می شود تا مضربی از میانه (MoM) بدست آید. آزمایشگاه یک Cut-off، MoM 2.5ایجاد کرده است که نتایج غربالگری را به عنوان نتایج مثبت یا منفی طبقه بندی می کند. یک نتیجه غربالگری مثبت نشان می دهد که مقدار به دست آمده از حد تعیین شده بیشتر است. غربالگری مثبت تشخیصی را ارائه نمی دهد، اما نشان می دهد که باید ارزیابی های بیشتری در نظر گرفته شود.

    تفسیر :

    نقص لوله عصبی: &bull نتیجه غربالگری منفی نشان می دهد که مضرب آلفا فتوپروتئین (AFP) محاسبه شده از میانه (MoM) کمتر از حد تعیین شده 2.50 MoM است. غربالگری منفی عدم وجود نقص لوله عصبی (NTD) را تضمین نمی کند.

    &bull نتیجه غربالگری مثبت نشان می دهد که MoM محاسبه شده 2.50 یا بیشتر است و ممکن است نشان دهنده افزایش خطر برای NTD باشد. خطر واقعی به سطح AFP و خطر پیش آزمون فرد برای داشتن فرزند مبتلا به NTD بر اساس سابقه خانوادگی، موقعیت جغرافیایی، شرایط مادری مانند دیابت و صرع و استفاده از فولات قبل از بارداری بستگی دارد.

    یک نتیجه غربالگری مثبت تشخیص قطعی یک NTD را استنباط نمی کند، اما نشان می دهد که ارزیابی های بیشتری باید در نظر گرفته شود. تقریباً 80 درصد از بارداری ‌هایی که با NTD باز تحت تأثیر قرار می‌گیرند، مقادیر MoM AFP بیش از 2.50 را نشان می دهند.

    پیگیری :

    پس از دریافت نتایج غربالگری سرم مادر، تمام اطلاعات مورد استفاده در محاسبه خطر باید از نظر صحت بررسی شوند (به عنوان مثال، وزن، وضعیت دیابت، تاریخ بارداری). اگر هر گونه اطلاعات نادرست باشد، باید با آزمایشگاه تماس گرفت تا خطرات تخمین زده مجدداً محاسبه شود. سونوگرافی برای تأیید تاریخ نتایج غربالگری مثبت NTD توصیه می شود. اگر اولتراسوند تاریخ های جدیدی که حداقل 7 روز متفاوت است،را به دست آورد باید یک محاسبه مجدد در نظر گرفته شود. اگر تاریخ تایید شود، سونوگرافی با وضوح بالا و آمنیوسنتز (از جمله اندازه گیری AFP مایع آمنیوتیک و اندازه گیری استیل کولین استراز برای NTD) معمولاً ارائه می شود.

    موارد احتیاط :

    نژاد، وزن، سیگار کشیدن، حاملگی چند قلو زایی و دیابت وابسته به انسولین (IDD) ممکن است بر غلظت نشانگرها تأثیر بگذارد. مادران سیاه پوست تمایل دارند سطوح آلفا-فتوپروتئین (AFP) بالاتری داشته باشند اما خطر نقص لوله عصبی کمتری دارند و به یک مجموعه میانه AFP اختصاص داده می‌شوند. در رابطه با نتایج غربالگری چندین میانه (MoM) برای وزن مادر تنظیم می شود (برای در نظر گرفتن اثرات رقت در مادران سنگین تر). ردد.AFP در IDD (Insulin Dependent Diabetes) به سمت بالا تنظیم می شود تا مقادیر کمتری را در حاملگی های دیابتی در نظر بگیرد. سیگار باعث افزایش AFP سرم مادر در سه ماهه دوم می شود. MoM بر این اساس برای در نظر گرفتن تفاوت های AFP سرم در افراد سیگاری تنظیم می شود. نتایج غربالگری به اطلاعات دقیق بارداری، نژاد، IDD و وزن بستگی دارد. اطلاعات نادرست می تواند منجر به تغییرات قابل توجهی در خطر تخمینی شود. به طور خاص، ارزیابی اشتباه سن حاملگی می تواند منجر به نتایج غربالگری مثبت یا منفی کاذب شود. به دلیل افزایش دقت آن، تعیین سن حاملگی با سونوگرافی، در صورت امکان، به جای آخرین دوره قاعدگی توصیه می شود. نتیجه منفی صفحه نمایش عدم وجود نقص جنین را تضمین نمی کند. نتیجه غربالگری مثبت تشخیصی را ارائه نمی دهد، اما نشان می دهد که آزمایشات تشخیصی بیشتری باید در نظر گرفته شود (جنین سالم ممکن است به دلایل نامعلومی نتیجه غربالگری مثبت داشته باشد).  بارداری های سه قلو و بیشتر بارداری های چند قلویی قابل تفسیر نیستند. هر مرکزی که غربالگری سرم مادر را به بیماران ارائه می دهد باید یک پروتکل غربالگری استاندارد ایجاد کند که آموزش قبل و بعد از غربالگری و پیگیری مناسب برای نتایج غربالگری مثبت را ارائه می دهد.

    منابع:

    • 1. WWW.MAYOCLINIC.COM
    • 2. Christensen RL, Rea MR, Kessler G, et al: Implementation of a screening program for diagnosing open neural tube defects: selection, evaluation, and utilization of alpha-fetoprotein methodology. Clin Chem. 1986;32:1812-1817
    • 3. American College of Obstetricians and Gynecologists: Practice Bulletin No. 163: Screening for Fetal Aneuploidy. Obstet Gynecol. 2016 May;127(5):e123-137
  • شرح روش:

    پدیده کمی لومینسانس از سایر پدیده های لومینسانس دیگر متفاوت است و در آن واکنش شیمیایی باعث برانگیخته شدن الکترون ها می شود ولی حاصل این تهییج مشابه فلورسنس بوده و در حین بازگشت الکترون به سطح پایه انرژی ، نور نشری پدید می آید . در پدیده کمی لومینسانس ترکیبات آلی اکسید می شوند. این ترکیبات از قبیل لومینول ، ایزولومینول ، استرهای اکریدینیوم یا لوسی فرین می باشند که با یک عامل اکسید کننده ( مثل پراکسید هیدروژن ، هیپوکلرید یا اکسیژن ) واکنش کامل شده و نورنشری از فراورده های برانگیخته شده در واکنش اکسیداسیون حاصل می آید . این واکنش ها در حضور کاتالیست ها از قبیل آنزیم ها ( مثل آلکالن فسفاتازها ، horse radish پراکسیداز و میکرو پراکسیداز) ، یون های فلزی و یا کمپلکس های فلزی (مثل Cu2+ ، Fe3+ و فتالوسیانین ) و hemin انجام می شود . الگوهای واکنش کمی لومینسانس از واکنش های ساده تک مرحله ای نظیر سوبستراهای 1 و 2 دی اکستان با آلکالن فسفاتاز شروع و تا روش های پیچیده تر چند مرحله ای را در بر می گیرند ، نظیر انواعی که از گلوگز -4- فسفات دهیدروژناز و لوسیفراز باکتریایی به همراه NADH. FMN اکسیدوردوکتازها استفاده می کنند.

    به دلیل محدوده های شناسایی این روشها که در حد آتامول (attamole) و زپتامول (zeptamol) می باشد، پدیده کمی لومینسانس به طور وسیعی به عنوان نشانگر های مستقیم و شناساگر در طراحی سنجش ایمنی به کار می روند . بسیاری از این الگوهای سنجش در آنالیزورهای اتوماتیک ایمونوشیمی کاربرد یافته اند .

  • زمان و ساعت پذیرش آزمایش:

    شنبه تا پنجشنبه (به استثنای روزهای تعطیل) از 7 صبح تا 6 عصر

  • زمان انجام آزمایش:

    روزانه

  • زمان جوابدهی

    روزانه

    مکان انجام آزمایش:

    آزمایشگاه مرکزی فردیس- فردیس- البرز

تماس با ما