7 صبح الی 7 بعدازظهر روزهای غیر تعطیل
7 صبح الی 6 بعدازظهر روزهای پنجشنبه

JACK2-V617F

  • بررسی اجمالی:

    موارد کاربرد:

    • کمک به تمایز بین سیتوز خون واکنشی و اختلال میلوپرولیفراتیو مزمن در نمونه های خون محیطی

    روش انجام آزمایش:

    واکنش زنجیره ای پلیمراز کمی (PCR)

  • نام آزمایش:

    JACK2V617aF

  • نام های مستعار:

    JACK2V617aF

  • اطلاعات بالینی :

    ژن ژانوس کیناز 2 (JAK2) یک تیروزین کیناز (JAK2) را کد می کند که با بخش سیتوپلاسمی انواع سیتوکین های غشایی و گیرنده های فاکتور رشد مهم برای انتقال سیگنال در سلول های خونساز مرتبط است. سیگنال دهی از طریق فعال سازی JAK2 باعث فسفوریلاسیون مبدل های سیگنال پایین دست و فعال کننده های پروتئین های رونویسی (STAT) (مانند STAT5) می شود که در نهایت منجر به رشد و تمایز سلولی می شود. نئوپلاسم های میلوپرولیفراتیو BCR-ABL1 منفی (MPN) اغلب دارای یک واریانت تک نوکلئوتیدی اکتسابی در JAK2 هستند که به عنوان c.G1849T; p. Val617Phe (V617F) مشخص می شود. این واریانت به طور کلی در تقریباً دو سوم تمام MPN ها شناسایی شده است، اما شیوع بر اساس زیرگروه MPN متفاوت است. واریانت JAK2 V617F در 95 تا 98 درصد از بیماران پلی سیتمی ورا، 50 تا 60 درصد از بیماران میلوفیبروز اولیه و 50 تا 60 درصد از بیماران ترومبوسیتمی ضروری وجود دارد. همچنین به ندرت در سایر نئوپلاسم های میلوئیدی از جمله لوسمی میلومونوسیتی مزمن و سندرم میلودیسپلاستیک توصیف شده است.

     

    این واریانت در لوسمی میلوژن مزمن (CML) یا در شرایط واکنشی با افزایش شمارش خون دیده نمی شود. تشخیص نوع JAK2 V617F برای کمک به تشخیص MPN مفید است. با این حال، یک نتیجه منفی JAK2 V617F نشان دهنده عدم وجود MPN نیست. سایر نشانگرهای مولکولی مهم در MPN منفی BCR-ABL1 شامل گونه اگزون 9 CALR (20٪ -30٪ PMF و ET) و اگزون 10 MPL (5٪ - 10٪ از PMF و 3٪ - 5٪ از ET) است. واریانت ها در JAK2، CALR، و MPL اساساً متقابل هستند.

     

    تفسیر :

    نتایج به صورت 1 از 2 حالت گزارش خواهد شد:

     

    - واریانت JAK2 V617F منفی

     

    - واریانت JAK2 V617F مثبت

     

    وضعیت واریانت مثبت به شدت نشان دهنده نئوپلاسم میلوئیدی است، اما برای تشخیص قطعی باید با ویژگی های بالینی و سایر ویژگی های آزمایشگاهی مرتبط باشد.

     

    وضعیت واریانت منفی وجود یک نئوپلاسم میلوپرولیفراتیو یا نئوپلاسم دیگر را رد نمی کند.

     

    موارد احتیاط :

    یک نتیجه مثبت برای یک زیرگروه خاص از نئوپلاسم میلوپرولیفراتیو خاص نیست و ارتباط بالینی پاتولوژیک در همه موارد ضروری است. اگر این آزمایش در شرایط اریتروسیتوز و مشکوک به پلی سیتمی ورا تجویز شود، تفسیر نیاز به همبستگی با ارزیابی همزمان یا اخیر مغز استخوان دارد.

     

    نتیجه منفی وجود یک نئوپلاسم میلوپرولیفراتیو یا سایر فرآیندهای نئوپلاستیک را رد نمی کند.

     

    در موارد نادر، گونه ای غیر از V617F ممکن است در ناحیه ای وجود داشته باشد که با اتصال پرایمر یا پروب تداخل داشته باشد و نتیجه منفی کاذب ایجاد کند.

     

     

    منابع:

    • 1.www.mayoclinic.com
    • 2.Baxter EJ, Scott LM, Campbell PJ, et al: Acquired mutation of the tyrosine kinase JAK2 in human myeloproliferative disorders. Lancet 2005 March 16;365(9464):1054-1061
    • 3. James C, Ugo V, Le Couedic JP, et al: A unique clonal JAK2 mutation leading to constitutive signaling causes polycythaemia vera. Nature 2005 April 28;434(7037):1144-1148
    • 4. Kralovics R, Passamonti F, Buser AS, et al: A gain-of-function mutation of JAK2 in myeloproliferative disorders. N Engl J Med 2005;352:1779-1790
  • شرح روش:

    در روش PCR، DNA ژنومی استخراج شده و برای هر نمونه از 2 واکنش PCR استفاده می شود. در هر واکنش، یک قطعه کوتاه از DNA ژنومی، از جمله محل واریانت، با استفاده از PCR کمی در یک دستگاه real-time PCR تکثیر می‌شود. در اولین واکنش، باز انتهایی 5' پرایمر معکوس به توالی جهش یافته متصل می شودو شرایط PCR به گونه ای است که فقط به DNA جهش یافته متصل می شود.

    در واکنش دوم، باز انتهایی 5' پرایمر معکوس به توالی نوع وحشی متصل می شود و شرایط PCR به گونه ای است که فقط توالی نوع وحشی را متصل می کند. در هر دو واکنش، PCR با استفاده از پروب TaqMan پایش می شود. مقدار DNA جهش یافته و مقدار DNA نوع وحشی برای هر نمونه اندازه گیری می شود. در هر run، مقدار DNA جهش یافته و نوع وحشی در یک نمونه DNA کالیبراتور نیز اندازه گیری می شود.

     

    کالیبراتور مخلوطی از DNA از یک رده سلولی مثبت (HEL) و یک رده سلولی منفی (HL60) است که در مقادیر جزئی منجمد می شود و انتظار می رود در هر اجرا نتیجه یکسانی به دست دهد. انحراف در نتیجه کالیبراتور به دلیل انحراف در شرایط اجرا در نظر گرفته می شود و نتایج نمونه بر این اساس اصلاح می شوند. پس از هر واکنش، نرم افزار کمی سازی نسبی برای محاسبه نسبت نرمال شده جهش یافته: نوع وحشی استفاده می شود، که به عنوان یک نسبت بدون واحد پس از اصلاح با داده های کالیبراتور بیان می شود.

     

    نتیجه نهایی به عنوان درصد JAK2 V617F از کل JAK2 (یعنی [جهش‌یافته/جهش‌یافته + نوع وحشی]× 100%) گزارش شده است که از نسبت نرمال‌شده جهش‌یافته: نوع وحشی محاسبه شده است.

     

     

  • زمان و ساعت پذیرش آزمایش:

    شنبه تا پنجشنبه (به استثنای روزهای تعطیل) از 7 صبح تا 6 عصر

  • زمان انجام آزمایش:

    سه روز بعد از نمونه گیری

  • زمان جوابدهی:

    چهار روز بعد

  • مکان انجام آزمایش:

    آزمایشگاه مرکزی فردیس- فردیس- البرز

تماس با ما