درعلم پزشکی، وجود آلت در وضعیت ظاهری دستگاه تناسلی، نشاندهنده مذکر بودن نوزاد است و نداشتن آن، نشاندهنده مونث بودن. عوامل زیادی باید دست به دست هم بدهند تا یک جنین شکل مذکر یا مونث به خود بگیرد. اما در برخی موارد، دستگاه تناسلی نوزاد حالت بینابینی دارد. یعنی از نظر ظاهری آلت نوزاد بسیار کوچک است و ظاهردستگاه تناسلی اولیه به شکلی است که نه می توان در مشاهده اول به او دختر گفت، نه پسر. برای مثال، رشد آلت کمتر از دو سانتی متر است یا ممکن است بیضهها از داخل شکم یا اینکه فقط یک منفذ کوچک مانند دهانه رحم در ناحیه تناسلی نوزاد وجود داشته باشد.
اولین کاری که در رابطه با نوزادان با ابهام تناسلی انجام می دهیم، این است که شرح حال کاملی از والدین می گیریم و بر اساس این شرح حال بررسی می کنیم که آیا مادر در زمان بارداری دارو مصرف کرده یا نه؟ و در صورتی که مصرف می کرده، چه دارویی و در چه زمانی از بارداری آیا در دیگر افراد خانواده سابقه ابهام دستگاه تناسلی وجود دارد؟ آیا در خانواده، خانمهایی بودهاند که اصلا عادت ماهیانه نشده باشند؟ همه این سوالات در بررسی نوزاد تاثیر دارد و به ما کمک می کند که بر اساس سوابق ارثی، مصرف دارو و احتمالا اختلالات ژنتیکی بتوانیم عامل این مشکل را کشف کنیم. اما به هر حال، آنچه اهمیت دارد، این است که کادر پزشکی و والدین هر چه سریعتر در اولین فرصت بررسی کنند که نوزاد به پسر بودن نزدیک تر است یا دختر بودن؛ و اقدامات لازم تشخیصی و درمانی در این خصوص انجام می شود تا از بحران پیشآمده و استرس خانوادگی و فشار روانی زیادی که به خانواده تحمیل می شود، کاسته شود.
اولین گام در بررسی افراد با ابهام جنسی علاوه بر بررسی های معمول هورمونی انجام آزمایش کاریوتایپ خون جهت تعیین وضعیت کروموزم های جنسی فرد می باشد.
تهیه کننده : دکتر زهرا پاکزاد - فائزه سرور