7 صبح الی 7 بعدازظهر روزهای غیر تعطیل
7 صبح الی 6 بعدازظهر روزهای پنجشنبه

تجمع پلاکتی

مشخصات مورد

اصلی ترین مشخصه: شمارش پلاکت توسط دستگاه:  100000 در mm3   

ثبت در بخش هماتولوژی آزمایشگاه مرکزی فردیس

 

اطلاعات علمی

پلاکت اقماری یک پدیده خارج از بدن است که طی آن پلاکت ها به دور نوتروفیل مجتمع می شوند. این پدیده به طور خاص در خون با ضد انعقاد EDTA در دمای اتاق گزارش شده است. مکانیسم دقیق این اتفاق کاملا مشخص نیست اما مطابق توضیحات اخیر یک مکانیسم ایمونولوژیک است که IgG به طور وابسته به EDTA به هر دو کمپلکس گلیکوپروتئینی IIb/IIIa و Fc گیرنده نوتروفیل متصل می شود و یک چسبندگی غیر ایمنولوژیک توسط  ترومبوسپوندین یا پروتئین آلفا گرانول دیگری میانجی گری  می شود.

برخی افراد دارای آنتی بادی های ضد پلاکتی می باشند که این آنتی بادی ها در دمای اتاق و در حضور املاح EDTA  فعال شده و با پلاکت ها در اطراف این سلول ها به صورت حلقه در می آیند که به این حالت پدیده پلاکت اقماری می گویند. پدیده پلاکت اقماری ارزش گزارش برای پزشک ندارد و یکی از عوامل مهم کاهش کاذب پلاکت است.

پدیده اقماری شدن تنها در حضور EDTA گزارش شده و به همراه پدیده تجمع، باعث گزارش کاذب ترومبوسیتوپنی در سل کانتر ها می شود.

در چنین مواردی امر مهم تهیه گسترش خونی از نمونه و بررسی گسترش جهت وجود پدیده پلاکت اقماری است. در این موارد باید نمونه با ضد انعقاد سدیم سیترات تهیه گردد و برای شمارش پلاکت مورد آزمایش قرار گیرد.


تهیه شده در کمیته علمی پژوهشی آزمایشگاه مرکزی فردیس

منابع:

  1. Kjeldsberg CR, Swanson J. Platelet satellitism. Blood. 1974;43(6):831–836.
  2. Bizzaro N, Goldschmeding R, von dem Borne AE. Platelet satellitism is Fc gamma RIII (CD16) receptor-mediated. Am J Clin Pathol. 1995;103(6):740–744.
  3. Christopoulos C, Mattock C. Platelet satellitism and alpha granule proteins. J Clin Pathol. 1991;44(9):788–789.
  4. کتاب روش های استاندارد در آزمایشگاه خون شناسی حبیب الله گل افشان، انتشارات علوم پزشکی شیراز
  5. دستور کار آزمایشگاه خونشناسی آزمایشگاه رفرانس قم

تماس با ما