کبد یک عضو حیاتی است، کبد نقش بسیار مهمی در متابولیسم پروتئین ها، چربی ها، کربوهیدراتها و هورمونها بازی میکند. کبد به کمک صفرایی که میسازد، باعث هضم چربیها و حذف بیلی روبینها(ضایعات هموگلوبین) میشود؛ همچنین در ذخیره کربوهیدرات ها دخالت دارد و در دفع سموم و خروج برخی داروها سهیم است.
از جمله افرادی که بیشتر در معرض ابتلا به سرطان کبد هستند عبارتنداز:
. افراد مبتلا به سیروز
چه ابتلای شان به سرطان به علت مصرف بیش از حد الکل باشد چه به علت ویروس هپاتیت B یا C : در واقع، سرطان کبد تقریباً همیشه بر اثر ابتلا به سیروز یا هپاتیت مزمن ایجاد میشود.
. افراد بالای 50 تا 55 سال
میانگین سنی تشخیص سرطان کبد 63 سال است.
. مردان
79% موارد سرطان کبد، در مردان دیده میشود. در جهان، این سرطان به عنوان سومین علت مرگ مردان شناخته شده است.
. افرادی که در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند
مصرف مواد غذایی آلوده به کپک باعث تولید مواد سرطان زا میشود(آفلاتوکسین).
. افرادی که دچار اضافه وزن هستند
مبتلایان به چاقی بیش از حد یا تجمع بیش از حد آهن درمان نشده(هموکروماتوز).
شایان ذکر است که شیوع ابتلا به سرطان کبد از بیست سال پیش تا کنون افزایش چشمگیری داشته است، احتمالاً علت این امر افزایش مصرف الکل، سرایت ویروس هپاتیت B و C، و ابتلا به سیروز باشد.
سرطان کبد ممکن است خود را به شکل دردهای شکمی، تب، زردی، خستگی، تهوع، لاغری، آب آوردن شکم (جمع شدن مایع در حفرۀ شکمی) و ... نشان دهد. اما در اغلب موارد، سرطان کبد به شکلی اتفاقی و در جریان اسکن کشف میگردد.
در اینجا باید خاطر نشان کنیم که کبد میتواند محل متاستاز یک سرطان دیگر هم باشد(سینه، کولون، تخمدان). لازم به ذکر است که بیش از یک سوم تمام سرطان ها به کبد سرایت میکنند.
تشخیص سرطان کبد حتماً نیازمند تصویربرداری پزشکی(اسکن شکمی، MRI و/ یا سی تی اسکن) است که نشان دهندۀ وجود جراحت است. ضمناً با مشاهدۀ افزایش غلظت آلفافتوپروتئین در خون، میتوان به وجود تومور پی برد. در نهایت، اگر لازم باشد، بیوپسی(نمونه برداری) میتواند وجود سرطان کبد را تأیید کند.
نوع روش درمان سرطان کبد بستگی به اندازۀ تومور دارد. اگر تومور کوچک باشد، پیوند کبد در نظر گرفته میشود، اما این شرایط استثناست و بیشتر برای بیماران جوان در نظر گرفته میشود، ضمن اینکه انجام این پیوند نیازمند زمانی طولانی برای انتظار یک کبد پیوندی است.
7 تا 9 واحد میوه و سبزیجات تازه در روز بخورید؛ برنامه ی غذایی روزانه تان را با میوه و سبزیجات تازه پُر کنید، مخصوصاً آنهایی که سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین C و ویتامین های گروه B هستند.
. شیــر و ماست
تحقیقات نشان داده که هم نوشیدن شیر و هم خوردن ماست، هر دو موجب کاهش احتمال پیشرفت سرطان کبد و افزایش احتمال بهبودی این سرطان شدند .
. چای
همه ی چای ها دارای آنتی اکسیدان هستند، اما چای سبز به طور مشخص نقش خاصی را در مبارزه با سرطان ایفا می کند.
. ماهی پخته یا کبابی
ماهی ها، چربی های سالمی را برای بدن فراهم می کنند که سرطان کبد را بدتر نمی کند. در ضمن ماهی یک منبع خیلی خوب پروتئینی، برای آن هایی است که از بابت سرطان نگران هستند.
. غذاهای غنی از فیـــبر
کابینت های آشپزخانه تان را پر از غلات و فرآورده های غنی از فیبر نمایید. جوی دو سر، حبوبات و لوبیاها از فراورده های غنی از فیبر هستند که می توانید از آن ها برای مبارزه با سرطان کبد استفاده کنید
تهیه کننده: ملاحت حجت پناهی
ارسال نظر