در كنار سلولهای ریشه مو كه وظیفهشان تقسیم سلول و ساختن سلولهای جدید رشد طولی موست، سلولهای رنگدانهساز یا ملانوسیتساز هم وجود دارد. در واقع رنگدانهها به درون سلولهایی تزریق میشود كه در حال ساخت ریشه موست و رنگ و طیف موها به میزان رنگدانهها و جنس آنها بستگی دارد.
سفید شدن مو حاصل توقف رنگدانهسازی سلولهای رنگدانهساز است، سفید شدن موها روندی تدریجی است كه از ریشه مو آغاز میشود و مهمترین عامل در زمان و چگونگی سفید شدن مو به زمینههای ژنتیكی در هر فرد بازمیگردد.
زمانی كه ملانوسیتها یا سلولهای رنگدانهساز به طور غیرفعال حضور دارند یا تعداد ملانین هر تار مو به كمتر از حد معمول میرسد، رنگ مو خاكستری مـیشـود، ولـی چـنـانچه ملانوسیتها كاملا رنگدانههای خود را از دست بدهند، مو سفید میشود.
در حالت عادی، سفید شدن مو در مردان حدود سی سالگی و در زنان حدود سیوپنج سالگی اتفاق میافتد. فقط در صورتی كه سفید شدن مو زودتر از بیست سالگی اتفاق بیفتد، به آن سفید شدن زودرس مو گفته میشود.
گرچه این نوع سفید شدن زودرس مو در برخی موارد قابل درمان است، اما هیچ راه درمانی برای رفع سفید شدن طبیعی موها تاكنون ارائه نشده است و تبلیغات متعدد صورت گرفته در این ارتباط، واهی و فاقد ارزش علمی است.
متخصصان پوست تاكید میكنند، مهمترین عامل موثر در چگونگی و زمان سفید شدن موها به زمینههای وراثتی بازمیگردد، گرچه از دیگر دلایل موثر بر سفیدی زودرس موها میتوان بـه رژیم غذایی نامناسب و نیز آشفتگیها و نگرانیهای ذهنی اشاره كرد.
فشار عصبی از دلایل ریزش موست و از آنجا كه موهای سیاه نسبت به این نوع فشارها آسیبپذیرتر است، مقدار زیادی از آنها ریخته و موهای سفید روی سر جلوهنمایی بیشتری پیدا میكند. كمبود ویتامینها ازجمله ویتامین B12، آهن، مس، منگنز، تیتانیوم و ید در رژیم روزانه از عواملی است كه به سفیدی زودهنگام مو كمک میكند.
البته برخی از متخصصان به عواملی چون كثیفی پوست سر، شستوشوی موها با آب داغ و خشک كردن آن با وسایل الكتریكی مانند سشوار، بیماری تیروئید، كمخونی، رژیمهای لاغری بسیار سخت و طولانی مدت، استفاده از دخانیات و سیگار(افراد سیگاری چهار برابر زودتر به سفیدی مو دچار میشوند) به عنوان عوامل موثر بر سفیدی زودرس موها نیز اشاره میكنند.
ارسال نظر