هوش از جمله مباحثی است كه سالهاست در محافل روانشناسی مورد بررسی و پژوهش است و هر یك از دانشمندان نظری در مورد آن دارند. برخی از روانشناسان معتقدند هوش بیشتر تحتتاثیر عامل وراثت و ژنتیک است و برخی دیگر عامل محیط را موثرتر میدانند.
به هر حال هنوز محققان و دانشمندان تعریف واحدی برای هوش ندارند و هر یک به نوعی آن را تعریف و تحتتاثیر عواملی چند میدانند.
با این حال سالهاست محققان به دنبال چرایی میزان هوش در افراد مختلف هستند و تلاش میكنند ژنهایی را بیابند كه بر سطح هوش موثر است، لذا بتازگی گروهی از محققان موفق به شناسایی ژنی شدند كه اعتقاد دارند بر تعیین سطح هوش یا همان IQ موثر است.
در این مطالعات كه روی 20 هزار نفر انجام شد، پژوهشگران نمونههایی از DNA و عكسهایMRI مغز این افراد را مورد بررسی و مطالعه قرار دادند و دریافتند در همه این افراد بخشی از DNA با مغز و تواناییهای مغزی مرتبط است. با مطالعات بیشتر مشخص شد یكی از ژنها تاثیر بیشتری در این تواناییها دارد.
بالاخره با تلاش و كوشش بسیار محققان در تازهترین یافتهها توانستند ژنی را بیابند كه میگویند نسبت به سایر ژنها تاثیر بیشتری بر تعیین سطح هوش افراد دارد.
این گروه از دانشمندان در این مطالعات پی بردند فعالیت این ژن نسبت به سایر ژنها بیشتر است. آنها این ژن را HMGA2 نامیدند و با كمک عكسبرداری و اسكن مغزی افراد نمونه و همچنین بررسی DNA آنها پی بردند كه بخشی از ژنوم یا ماده ژنتیكی افراد تاثیر بیشتری بر تواناییهای فكری و ذهنی فرد دارد.
همچنین آنها دریافتند اندازه بخشهایی از مغز در افراد تا حدودی با هم متفاوت است، بویژه بخش هیپوكامپ مغز كه مسوول حافظه و یادگیری است در این افراد با هم فرق دارد. محققان با ادامه بررسیها دریافتند ژن HMGA2 بر این قسمت از مغز تا حدودی موثر است.
آنها برای بار دوم این آزمایش را روی 1642 نفر دیگر از افراد كه از نظر سطح هوشی نرمال بودند نیز انجام دادند. آنها دریافتند این ژن تا حد زیادی موثر است و افراد در واقع آن را از هر دو والد خود یعنی پدر و مادر به ارث میبرند.
در آن دسته از افراد كه این ژن در آنها فعالتر است، اندازه هیپوكامپ بزرگتر است و آنان تا حدودی باهوشترند. در ادامه پژوهشگران با توجه به عكسهای MRI و اسكنهای مغزی و بررسیهای ژنتیكی دریافتند تفاوت هیپوكامپ مغز افراد به دلیل فعالیت ژنی به نام TESC است چرا كه این ژن باعث تفاوت در اندازه این قسمت از مغز میشود و تفاوت در فعالیت این ژن سبب تفاوت در هیپوكامپ مغز افراد شده به طوری كه این میزان تفاوت حدود 1.2 درصد كمتر یا بیشتر است.
البته محققان میگویند همزمان با افزایش سن، از سنین بزرگسالی به بعد هر سال قسمتی از هیپوكامپ به میزان 0.5 درصد تحلیل میرود. از طرفی بروز بیماریهایی مانند آلزایمر نیز سبب تحلیل این قسمت از مغز میشود.
محققان معتقدند با ورزش منظم میتوان تحلیل رفتن این قسمت از مغز را تا حدودی كنترل كرد و حتی میتوان بر اندازه این قسمت افزود و این بخش از مغز را كه مسئول حافظه و یادگیری و كلا هوش است، تقویت كرد.
محققان هنوز راه زیادی در پیش دارند، زیرا معتقدند با این كه ژن HMGA2 بر هوش تاثیر دارد، اما هنوز تاثیر مستقیم آن به تایید نرسیده است و آنها امیدوارند با مطالعات بیشتر بتوانند به شواهد بیشتری در این زمینه دست یابند.
ارسال نظر